onsdag 16 juni 2010

Journalistik - Läran om dag


Dagens föreläsning upplevde jag inte alls så spännande som föregående har varit. Vi pratade om media och dess roll i ett samhälle.
Journalistikens roll definierades 1972 och man satte under en pressutredning riktilinjer för massmedias kriterier skulle vara, dessa var:
1. Informera
2. Granska
3. Forum för debatt

Punkt nummer 2 ska vara det som de flesta journalister brinner för, själva granskningen..tråkigt nog är det den delen som man lägger minst resurser på i Sverige.

Vi gick igenom tolv nyhetsvärdeskriterier som sattes 1965 och som idag är i stort sett desamma..dessvärre fann jag inte detta vara särskilt intressant.

Hela föreläsningen kring gick en het debatt(knappt het men livlig) och jag kunde inte sätta finger på vad det var vi debatterade om. Allt gick i cirklar och jag tror faktiskt inte vi kom fram till särskilt mycket, bara olika synsätt på media, hur nya media spelar sin roll samt att Fredrik Reindfelt förmodligen inte är en person som skulle kunna dansa med Bolibompa-figuren Doris, som Göran Persson en gång gjorde.

Håller tummarna för mer intressanta insikter imorgon när vi ska träffa Sandro Scocco, talskrivare(Mauros Scoccos bror). Hej!

1 kommentar:

  1. Låter som om ni fick en föreläsning av någon som företräder förre seglets journalistik. Det har hänt en del. Bygga berättelser hellre än berätta dem, konversera med folk istället för tala till dem, datajournalistik som bygger på realtidsflöden, ja, förändringar är många.
    Raska till kursledningen och vaska fram bättre introduktörer till vad journalistiken håller på att bli istället för historiska föreläsningar om vad den har varit :)

    SvaraRadera